Kezdőlap arrow Aktuális arrow Hírek, információk
powered_by.png, 1 kB
Hírek, információk
EU-s támogatás az oroszországi embargó miatt

A FruitVeb hírlevelében arról tájokztatott, hogy a Európai Unió az oroszországi embargó által sújtott zöldség-gyümölcs ágazat megsegítésére közösségi szinten 125 millió eurónyi forrás biztosításáról döntött. Az így kialakult piaci válság kezelésére az Európai Unió szeptember 1-jén rendkívüli intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy a felesleges termékmennyiségek a piacról kivonja, ezzel a termelők kára csökkenjen. Az intézkedés a paradicsomra, sárgarépára, káposztára, paprikára, karfiolra és brokkolira, kígyó és konzerv uborkára, gombára, almára, körtére, szilvára, bogyós gyümölcsökre, csemegeszőlőre és kivire vonatkozik. A döntés értelmében az Európai Unió támogatja a piacról kivont árumennyiség ingyenes szétosztását, de ezen túlmenően korlátozott mértékben támogatható a zöldség-gyümölcs félék állatokkal történő feletetése, biogáz üzemekben történő felhasználása, és be nem takarítása. Az Európai Unió az intézkedésben résztvevő termelői szervezeteknek és egyéni termelőknek támogatást fizet, amely részben kompenzálja a piacuk elvesztéséből eredő károkat.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) felhívja az érintett gazdák és termelői szervezetek figyelmét, hogy a meghirdetett keretösszeg igénylésére minél gyorsabban jelentkezzenek, hiszen az Európai Unió a forrást a beérkező igények sorrendjében ítéli oda.

Az FM felhívásáról bővebben az alábbi linken olvashat:

http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/agrargazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/tamogatast-kapnak-az-orosz-embargoval-sujtott-zoldseg-gyumolcs-termelok

 
Szakmai konferencia kiadvány
A  2013. 02. 8-án Siófokon megrendezett szakmai konferencia előadásokból készült összefoglalókiadvány megtalálható a Letöltések/ Konferencia 2013 mappában.
 
Szakmai konferencia előadás anyagok
A Magyar Szaporítóanyag Termesztők Szövetsége és Terméktanács 10 éves fennállása alkalmából szakmai konferenciát rendezett 2013. 02. 8-án Siófokon „A faiskolák helyzete és jövőképe a stagnáló gazdasági környezetben” címmel. Az előadás anyagok megtalálhatóak a Letöltések/ Konferencia 2013 mappában.
 
Összefoglaló a gyümölcsfaiskolások őszi szakmai kirándulásáról

2012. szeptember 9. és13. között az Egyesület szervezésében a gyümölcsfaiskolások látogatást tettek Belgiumban és Hollandiában. Az út első állomása a belga René Nicolaï cég volt, melynek székhelye Alkenban található. 100 hektáron szaporítanak gyümölcsoltványokat és emellett van egy 50 hektáros körteültetvényük is, főleg ’Conference’ fajtából. Évente 1 000 000 gyümölcsfát szaporítanak, ebből 70% alma, 20% körte és 10% cseresznye. Az oltványokat holland, belga piacra adják el elsősorban, de szállítanak kisebb tételben más európai országokba is. Saját nemesítésű alanyokat használnak az almához, a körtéhez birset és a cseresznyéhez pedig vadcseresznye alanyokat.

A következő célállomásunk a Floriade 2012 kertészeti kiállítás volt, melyet Venloban rendeztek meg. Az idei kiállítás öt fő téma köré szerveződött (Pihenés & Gyógyulás, Zöld Energia, Oktatás & Innováció, Környezetvédelem, Világszínpad).

Ellátogattunk egy holland faiskolába is, a Botden & van Willigen céghez Sambeek városában. 90 hektáron gazdálkodnak, évente 2,8 millió gyümölcsfát állítanak elő, amellyel Európa vezető faiskolái közé tartoznak. Piacaik: 30% Németország, 25% Hollandia, 15% Anglia, 10% Franciaország, 15% K-Európai országok és 5% egyéb. A gyümölcsfák közül 80% alma, 15% körte és 5 % szilva.

Ezután a Naktuinbow (Holland Kertészeti Felügyelő Szolgálat) intézetbe látogattunk el. Az intézet tölti be a növényvédelmi felügyelő szerepet egész Hollandiában, emellett laboratóriumi feladatokat és vírustesztelést, -mentesítést is ellátnak.


 
Szakirodalmi szemle

  Kedves Tagság, Kedves Látogató!

Ezúttal egy rövid összefoglalót olvashatnak az Amerikai Egyesült Államok legújabb fajtakísérleteinek eredményéről, egy a cseresznye ritkítására szolgáló érdekes eszközről, valamint a világ áfonyatermesztésének helyzetéről.

 

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

Találatok 10 - 15 / 15
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Elérhetőség
Elnök: Palesits Zsolt
Email: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
 
Titkár: Dr. Németh Szilvia
Email:  Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
 
Cím: 1141 Budapest, Szugló utca 82. 
Online felhasználók
Véletlen kép
fruit28.jpg
 
© 2021 MGyOE