Kezdőlap arrow Aktuális arrow Hírek, információk arrow Összefoglaló az őszi szakmai kirándulásról, 2014
powered_by.png, 1 kB
Összefoglaló az őszi szakmai kirándulásról, 2014

2014. szeptember 9 és 12 között az Egyesület szervezésében a faiskolások szakmai úton vettek részt Szerbiában. Az első szakmai program keretében Csantavérre látogattunk Boldizsár László alany faiskolájába. Negyedik generációs családi faiskola, mely évi 1 millió darab magcsemetét állít elő, négy fajból: mirobalán, sajmeggy, vadcseresznye és vadkörte. Jelenleg 1,72 hektáron tevékenykednek.

Második szakmai programnak Bor Nándor alany-faiskoláját látogattuk meg Adán. Családi faiskola, amit Bor Nándor és fia irányít jelenleg. Bácska legjobb földterületein működik a faiskola. Eleinte csak vadrózsa magoncokkal foglalkoztak, 3-4 éve kezdtek gyümölcs faiskolai alanyokat is előállítani. A vadrózsa alanyokat szerb, bosnyák, román piacon adták el, főleg Rosa laxa alanyuk volt. Zöldség vetőmag előállításba is belekezdtek, valamint japán, amerikai és más európai cégek zöldség szaporítóanyagainak forgalmazásával is foglalkoznak, a szerb piacra szállítanak. Egy hektáros területet bérelnek az államtól egy ipari parkban, ezen van a csarnokuk, hűtőház, iroda és egy lakóépület. A csemetekertjük öt hektáron terül el. Gyümölcs alanyokból a mirobalán, sajmeggy, vadcseresznye és a vadkörte található meg náluk.

A harmadik helyszín a MAVM Faiskola volt, Újvidéken. Vladimir Ognjanov professzor volt a házigazdánk, aki az Újvidéki Egyetem professzora. 17 éve vezeti a faiskoláját, először 2000 darab oltványt csinált, ma már 50-60 000 darabot állít elő évente. Szinte minden Szerbiában termeszthető gyümölcsfajjal foglalkozik, elsősorban azokkal a fajtákkal, amelyeket más nem szaporít Szerbiában. Mindent maguk állítanak elő, évente bővítik a kínálati palettájukat. Főleg a rezisztens fajták irányába mentek el, mivel a kistermelőknek ezt keresik elsősorban. Gyűjti a régi technológiákat és fajtákat is.

Ugyanezen a napon délután a Belgrádi Mezőgazdasági Egyetem Kísérleti üzemébe, RADMILOVAC tangazdaságba látogattunk el. A terület 20 kilométerre Belgrádtól található, Nikola Militovics az igazgató. 1947-ben alapították, a tangazdaság a nevét az alapító feleségéről kapta (Radmilla). 86 hektáron gazdálkodnak, fő profiljaik közé tartozik: gyümölcs, szőlő, borászat, szántóföldi növények, méhészet, halászat, pálinkafőzés, paradicsomtermelés. A helyszínen, ahol jártunk 28 hektár található, amelyből 15 hektár gyümölcsös és 13 hektár szőlő van. Almából 196 fajta van, ebből 46 szerb, az almák egy hektáros területet foglalnak el. Szilvából 106 fajta, 3-4 alany kombinációban, őszibarackból 80 fajta van, légyártásra és asztali fogyasztásra is nemesítenek egyaránt. Alany kísérletek is folytatnak (például II/2, II/10, XIX/29). Kajsziból 142 fajta található meg, 50 cseresznye fajtát, (állami elismerés előtt áll kettő, a Cana és a Duti), meggyből 25 fajtát, illetve szőlőből 340 fajtát gyűjtöttek össze, 15 táblában számos új hibrid van.

Ötödik szakmai programunk a Čačak-i Kutató Intézet faiskolájába vezetett, ahol szilvát és új mogyoró bujtvány anyatelepet is láttunk. Új fajtáik: Timocanka, Boronka, Krina, Mildora, Pozna Zlatka, Nada. Ezek a fajták az Európai Unióban védettek, a nemesítést a Ganter Faiskola fizette, így ők a licence tulajdonosok is egyben. 150 hektáron dolgoznak. A Ferrero Rocher létesített Szerbiában egy üzemet, ezért az édesség gyártásra alkalmas mogyorókat vásárolja fel és jelenleg ehhez telepít az Intézet feltöltéses bujtvány-anyatelepeket. Jelenleg 3 fajtát telepítettek el: Tonda, Gentille de Romagna, Di Giffon. Ősszel ezen kívül még 5 fajtát fognak telepíteni.

Utolsó szakmai programunk a Morava völgyében Kruseváci Faiskola volt. 1892-től működik a cég, rózsa, szőlő, gyümölcs szaporítóanyagokat állít elő. 50-50 százalék saját és bedolgozói előállítás. Szinte az egész vidék egy nagy faiskolaként működik. 40 millió darab szőlőt állítottak elő az utóbbi években, 2,5 millió darab/év a tavalyi évben, saját szaporítóanyagokból, elsősorban francia borszőlő fajtákat. Az idei évben kiöntött a Morava, az egész völgyet óriási árvíz sújtotta. Víz alatt volt hetekig a szemzett faiskola is.

 
Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Elérhetőség
Elnök: Palesits Zsolt
Email: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
 
Titkár: Dr. Németh Szilvia
Email:  Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
 
Cím: 1141 Budapest, Szugló utca 82. 
Online felhasználók
Véletlen kép
fruit4.jpg
 
© 2021 MGyOE